top of page

Teknikchefen: “Jag ser stor potential i orten Skellefteå”
Efter åtta år som tekniker på Boliden och två år som gruppchef på konsultbolag blev Kim Salsbring, 31, teknikchef på ABB. “Vi expanderar kraftigt i Skellefteå, samtidigt som vi byter kontor”, berättar han.


De senaste åren har ABB mer än fördubblat antalet medarbetare i Skellefteå och är idag 40 personer, men det räcker inte.

Företaget har satt ett nytt mål om att bli 50 medarbetare till 2023.

– Vi söker främst ingenjörer, tekniker och ledare, säger Kim Salsbring.


“Ser stor potential i Skellefteå”

På ABB:s kontor i Skellefteå arbetar i dag experter inom styr- och drivsystem, elektrifiering, motorer och generatorer och gruvspel. Företaget tillhandahåller service åt flera stora industrier i områden som batteriproduktion, massa och papper, gruvor, metall, kraftgenerering och VA industrin.

– Jag är en tekniknörd som brinner för att utveckla organisationer och människor, det var bland annat det som gjorde att jag lockades till det här företaget. Jag har haft kontakt med ABB i mina tidigare yrkesroller och alltid tyckt att de är väldigt bra att ha att göra med. ABB har väldigt duktiga och intressanta kunder och vi på ABB ser stor potential i orten Skellefteå och Norrland. Nu vill vi fortsätta utvecklas tillsammans med nya och befintliga kunder, samtidigt som vi fortsätter söka ny kompetens till företaget, berättar han.


Flyttar till moderna lokaler i centrum

I januari 2022 flyttar ABB från sina nuvarande lokaler, där de funnits i drygt 30 år, till nya moderna lokaler på Kanalgatan i Skellefteå, där Stadsbiblioteket tidigare huserat.

– Det innebär att vi kommer närmare våra kunder samtidigt som vi får anpassade lokaler som ger oss utrymme att expandera verksamheten. Nu totalrenoverar vi lokalerna och beräknar att vara inflyttade och klara i februari.


Vill locka till sig kvinnor

Teknikchefen beskriver företagskulturen som mänsklig och förlåtande.

– Man tillåts göra fel, det är så man lär sig. Här får man alltid veta när man gjort något bra och uppmuntras. Det är mycket frihet under ansvar som gäller. Ledarskapet är bra och vi har en inkluderande kultur.


På ABB:s kontor i Skellefteå arbetar en mix av människor i alla åldrar. Just nu har det kommit in många nyexaminerade.

– Jag tycker att vi lyckats attrahera helt rätt människor och vi är ett bra gäng, men vi har som mål att få in fler kvinnor på arbetsplatsen.


Det globala företaget ligger i framkant när det kommer till hållbarhetsarbete, vilket lockar många.

– Flera som sökte in till vårt traineeprogram senast hade sökt tack vare vårt hållbarhetsarbete, vilket känns väldigt kul.


Klättra snabbt i karriärstegen

Det finns alla möjligheter att utvecklas på teknikföretaget, både inom yrkesrollen eller genom att klättra i karriärstegen.

– Vi har tydliga krav på vad som krävs för att nå olika positioner inom företaget. Eftersom företaget finns i hela landet och i nästan hela världen, så finns det även möjlighet att flytta mellan kontoren.
Kims tre viktigaste egenskaper som teknikchef:

  1. Att vara lyhörd och inlyssnande mot både personalen och kunderna.

  2. Det är oerhört viktigt att vara lösningsorienterad - Det vill säga att kunna hitta och anpassa lösningar åt personal och kunder.

  3. Som chef är det bra att vara visionär - I den här branschen sker en ultrasnabb utveckling som kräver att man är framsynt.Om ABB

  • Har cirka 105 000 medarbetare i fler än 100 länder.

  • För att säkra tillgänglighet och service för både nya och etablerade aktörer utökar ABB sin verksamhet i Västerbotten.

  • Flera av ABB:s kunder är världsledande inom sina respektive områden, och gemensamt för de flesta av dem är att de har driftkritiska anläggningar som ska fungera dygnet runt, året om.

  • Behovet av support för att säkerställa hög tillgänglighet på anläggningarna samt snabb och effektiv service av produkter är stort, och har ökat i takt med att tekniken blivit mer digitaliserad och avancerad.

Comments


bottom of page