top of page

Ingenjören Mohamed hissar Alimak: “Alla vill dela med sig av sina kunskaper.”


Mohamed Aly, ingenjör på Alimak i Skellefteå

Direkt efter gymnasiet hoppade Mohamed Aly på civilingenjörsprogrammet. Nu har han gjort sina första veckor på Alimak. “Det känns kul att jobba i en organisation som finns i hela världen och har en tydlig internationell prägel”, säger han.


Yrkestitel: Automationsingenjör på Alimak i Skellefteå.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning automation och mekatronik.

För åtta år sedan kom Mohamed Aly till Sverige och sedan dess har han arbetat intensivt och målinriktat för att komma dit han står i dag.

Jag har en vilja att verkligen förändra och skapa saker. Det är kul att följa med hela vägen från idé till färdig produkt, säger han.


Mohamed Aly pluggade först på Baldergymnasiet och gick sedan direkt vidare till civilingenjörsutbildningen vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Under gymnasietiden blev han introducerad till hissföretaget Alimak av vännen Dennis Johansson. Han kände direkt att det var här han en dag ville arbeta.


Nu har Mohamed Aly gjort sina tre första veckor som automationsingenjör på Alimak i Skellefteå.

Jag har fått en otroligt bra introduktion. Alla är hjälpsamma och vill dela med sig av sina kunskaper, det gör att man känner sig trygg i sin roll.

“Kände direkt att det var här jag en dag ville arbeta.”

På Alimak jobbar man i team i olika projekt.

Jag gillar det sättet. Jag jobbar på olika projekt tillsammans med teamet, samtidigt som vi samarbetar med andra utomstående aktörer. Man kan även gå ner i fabriken och samarbeta med dem i produktionen, säger Mohamed Aly.


Vilka egenskaper är viktiga för att lyckas som ingenjör på Alimak?

Att ha tålamod, och att vara lugn och organiserad. Sedan är det även väldigt viktigt att vara kommunikativ, menar han.


Mohamed beskriver att det är ganska jämn fördelning mellan män och kvinnor på arbetsplatsen. De flesta som jobbar på företaget är i medelåldern eller äldre.

Men på senare tid har det börjat komma in fler yngre och företaget tar gärna emot studenter som just tagit examen.

På Alimak finns det behov av att anställa ingenjörer på flera avdelningar. Bland annat el- och automationsingenjörer. Med åren tror jag att behovet bara kommer att öka, säger han.


Mohamed ser Alimak som en bra arbetsgivare och planerar att stanna på företaget länge.

Jag vill stanna här i många år och utvecklas i min roll. Jag brinner för att använda teknik för att lösa komplexa problem och effektivisera processer.


Mohamed listar 5 största fördelarna med att jobba på Alimak:


1. Introduktionen.

Man får en bra och grundlig introduktion på företaget. Det gör att man känner sig trygg och säker i sin roll.

2. Alla verktyg.

Här får man alla verktyg man behöver för att utföra sitt arbete på bästa sätt.

3. Internationell prägel.

Alimak har en tydlig internationell prägel och finns runt om i hela världen.

4. Erfarna medarbetare.

Alla som jobbar här är extremt erfarna och delar gärna med sig av sina kunskaper till nya medarbetare.

5. Oändliga utvecklingsmöjligheter.

Här har du alla möjligheter att utvecklas och fördjupa dig i olika områden genom att ingå i olika projekt. Man har möjlighet att utvecklas både som person och att utveckla nya idéer.


Om Alimak

Alimak grundades i Skellefteå 1948 då de introducerade den första person- och materialhissen med stålkonstruktion, och tre år senare den första kuggstångsdrivna klätterplattformen.


Alimaks hissar i Canary Wharf, London
Alimaks hissar i Canary Wharf, London

Alimak Group är sedan dess en global leverantör av hissar och arbetsplattformar. Med närvaro i fler än 120 länder utvecklar, tillverkar, säljer och utför företaget service på transportlösningar och lösningar för arbete på höjd.


Deras hissar används på många platser i hela världen, några välkända hissinstallationer är frihetsgudinnan i New York och Royal Opera House i London. Även under reparationer av Eiffeltornet i Paris användes Alimaks hissar.





bottom of page