top of page

Systemutvecklaren: “I ett stort och globalt företag finns alla möjligheter"Under utbildningen gjorde Anton Nyman, 25, sitt examensarbete på konsultföretaget Data Ductus. Direkt efter examen anställdes han och flyttlasset gick från Umeå till Skellefteå. “Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att lära sig på direkt efter utbildningen”, säger han.


Yrkestitel: Systemutvecklare på Data Ductus

Utbildning: Civilingenjör inom teknisk fysik, vid Umeå universitet


Den tidigare Umeåbon Anton Nyman hade aldrig funderat på att flytta till Skellefteå förrän han kom i kontakt med Data Ductus. När han blev erbjuden en anställning så tvekade han inte, utan tog med sig sambon och flyttade norrut.

– Jag trivs jättebra i Skellefteå och med jobbet. Jag har aldrig ångrat mitt beslut, säger han nu efter det gått sex månader sedan han anställdes.


Stora utvecklingsmöjligheter

Data Ductus är ett snabbt växande internationellt konsultföretag som arbetar inom IT-teknik. Företaget verkar från tolv kontor på tre olika kontinenter.

– En av de saker som lockade mig till Data Ductus var att det är ett globalt företag och att det finns alla möjligheter att jobba i andra delar av landet, eller till och med andra delar av världen, som till exempel i USA.

Något annat som fick honom att välja företaget var det varma mottagandet han fick under tiden han gjorde sitt examensarbete.

– Jag fick otroligt bra stöd och företaget kändes väldigt professionellt med mycket kompetent personal.


En hjälpsam företagsanda

Han beskriver företagskulturen som väldigt öppen och hjälpsam. Trots att de jobbar i team så samarbetar och hjälper man även varandra mycket mellan teamen.

– Man behöver aldrig vara rädd för att man är till besvär om man ställer en fråga. Alla tar sig verkligen tid och uppskattar att man tar hjälp av varandra. Det känns särskilt bra då man är ny på företaget, menar han.


Flexibilitet är önskvärt

Anton Nyman beskriver att man behöver vara flexibel i arbetet som systemutvecklare.

– Då man jobbar som konsult så kommer det hela tiden in olika sorters uppdrag och det gäller att hela tiden kunna ställa om.

En annan viktig egenskap i yrket menar han är att vara lösningsorienterad.

– Arbetet består till stor del av att lösa problem. Det är viktigt att du gillar det och har viljan att lära dig nya saker, säger han.


Ny dag = ny uppgift

Dagarna på Data Ductus inleds alltid med morgonmöte med projektteamet.

– Då går vi igenom vad vi gjorde igår och om det uppstod några problem som teamet kan hjälpa till med. Efter det för alla en ny uppgift som är lagom stor att kunna lösas på en dag ungefär. Det kan till exempel vara att lösa en bugg.

Han är stolt över att ha ett arbete där han kan föra teknologin framåt.

– Det känns kul att kunna hjälpa våra kunder att effektivisera och automatisera och kunna bidra till en mer hållbar planet.


Spännande saker på gång

Data Ductus fortsätter satsa på att växa och bli större. Just nu anställer företaget inom olika kompetenser såsom ingenjörer och utvecklare.


Företaget satsar mycket på hållbarhet, samtidigt som det läggs ett stort fokus på att hjälpa kunderna att bli mer hållbara.

– Vi får även in allt fler machine vision-uppdrag, bild-baserad automatisk avsyning, från olika kunder. Samtidigt fortsätter vi vårt samarbete med LKAB på deras digitaliseringsresa, avslutar Anton.
Comments


bottom of page