top of page

Student: Företagen du inte visste att du ville jobba för

De levererar produkter och tjänster som redan har blivit en succé, eller väntar på sitt stora genombrott. Ändå är det relativt få i Västerbotten som känner till dem. Här listar vi åtta intressanta doldisföretag i regionen som gärna rekryterar studenter.Västerbotten kryllar av intressanta och innovativa företag, men flera av dem har inte riktigt blivit kända i folkmun än.

– I Umeå finns det massor av spännande företag som gärna rekryterar studenter, men som kanske inte är så kända för studenterna, säger Anna Molin, näringslivsutvecklare på Umeå kommun.

Anna Molin, näringslivsutvecklare på Umeå Kommun
Anna Molin

Norra delen av Sverige växer just nu i raketfart. Det är många stora företagsetableringar på gång och med dem skapas massor av arbetstillfällen. Förutom det tillkommer flera kringetableringar som behöver arbetskraft. Det blåser förändringarnas vind, det byggs som aldrig förr och framtidstron är stor.

– Varje år skapas 1000 nya arbetstillfällen i Umeå, och arbetslösheten är bland de lägsta i landet, säger Anna Molin.


Inom flera branscher i Västerbotten skriker man efter välutbildad personal. Det är alltifrån nya företag som tillverkar vaccin till ledande aktörer inom musikprogramvaror. Många av företagen kan vara relativt okända för studenterna. Exempelvis spelbolaget Turborilla i Umeå som växer i rekordfart, men ändå kan ses som ett doldisföretag.

– Vi är ju stora och arbetar även internationellt, men det är nog få som vet vad vi egentligen gör, säger Mattias Wiking, vd på Turborilla.

Just nu har företaget en spännande tid framför sig då de håller på att utveckla fler actionsportspel.

– Vi växer och kommer behöva rekrytera fler i framtiden som har kompetens inom datavetenskap och interaktion, säger Mattias Wiking.


Här är åtta doldisföretag som gärna rekryterar studenter:


1.Toontrack

Umeåföretaget Toontrack samarbetar med världens största musikproducenter och omsätter över 100 miljoner kronor om året – ändå är de förhållandevis anonyma på hemmaplan.


2. Diamyd Medical

Ett spännande företag som just nu bygger upp och etablerar vaccintillverkning i Umeå. Diamyd Medical utvecklar läkemedel mot typ 1-diabetes. Diabetesvaccinet är en antigenspecifik immunoterapi för bevarande av kroppens insulinproduktion.


3. AFRY

Afry finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Det är ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning. Företaget hjälper sina kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering.


4. Turborilla

Umeåbaserade spelbolaget Turborilla gasar på. På ett år har spelutvecklaren fördubblat antalet anställda och räknar nu även med att minst dubbla sin omsättning. Företaget skapar spel i actionsport-teman som Mad Skills Motocross och Mad Skills BMX. Deras mobilspel har laddats ned nästan 70 miljoner gånger över hela världen.

Turborilla satsar på en sund balans mellan arbete och privatliv. De erbjuder flextimmar, mycket semester och en vänlig och uppmuntrande atmosfär.


Mattias Wiking, VD på Turborilla ligger inte på latsidan. På ett år har de fördubblat antalet anställda.


5. Cytiva

Företaget har expanderat kraftigt och är nu Umeås näst största arbetsgivare. Cytiva är en global leverantör av teknik och tjänster som främjar och påskyndar utveckling och tillverkning av läkemedel.


6. Oryx

Umeåföretaget är världsledande inom träningssimulatorer för maskinförare, ändå är det få som känner till dem. Företaget är aktiva på den globala marknaden och har sitt huvudkontor i Umeå. De söker efter talangfulla studenter.


7. Latitude 64

Skellefteåföretaget tillverkar discar till discgolf, väskor samt tar fram bankoncept. Företaget som startades för 16 år sedan växer i raketfart - på tio månader har Latitude 64 dubblat antalet anställda till 50 personer. Företaget omsatte 120 miljoner kronor förra året och fortsätter att växa under 2021.


8. Mindforce Game Lab

Spelföretaget skapar meningsfulla spel som driver människor till hälsosamma vanor. Företaget utvecklas ständigt och söker efter nya talanger.


Comments


bottom of page