top of page

Socionomen Oskar, 25, flyttade från Umeå till Vilhelmina: “Bland det bästa beslut jag tagit”


Socionomen Oskar, 25, flyttade från Umeå till Vilhelmina: “Bland det bästa beslut jag tagit”

När Oskar Konradsson, 25, började socionomutbildningen visste han att han skulle få jobb, men hade ingen aning om var. Han chansade och flyttade från hemstaden Umeå till Vilhelmina - en ort med drygt 6000 invånare. Ett beslut som blev en fullträff.

Yrkestitel: Socialsekreterare på individ- och familjeomsorgen i Vilhelmina.

Utbildning: Socionomprogrammet på Umeå universitet


– Att bo och jobba här i Vilhelmina är bland det bästa beslut jag tagit. Jag ångrar inte sekund att jag vågade ta steget att flytta till en mindre kommun, säger Oskar. Som nybakad socionom finns det jobb runt om i Sverige, men i större städer krävs ofta mycket erfarenhet. När möjligheten till jobb i Vilhelmina dök upp ville han ge det en chans. – Det var ett vikariat så jag tänkte att “jag ger det ett försök så får vi se vad som händer.”

Men Oskar blev kvar. Han har nu jobbat i Vilhelmina i snart tre år och en av anledningarna är att han får vara sig själv. – Jag är öppen, social och sprallig och det finns utrymme för mig att vara det i arbetsgruppen. Vissa dagar och beslut kan vara tuffa men vi tar hand om varandra.

“I samband med beslut kan jag få höra mycket hårda ord och negativt från våra klienter men jag orkar stå pall. Det är tack vare en varm kultur där vi tar hand om varandra.”

Vilka förväntningar hade du på jobbet i Vilhelmina? – Det var enormt nervöst. Det var mitt första jobb efter utbildningen och jag kände ingen här så allt var nytt för mig. Att jobba som socialsekreterare innebär att jobba med människor i utsatta situationer och det är svårt att föreställa sig hur jobbet ska vara, ingen dag är den andra lik.

Har Vilhelmina levt upp till dina förväntningar?

– Absolut! Och mer därtill. Jag trivs som fisken i vattnet, säger Oskar glatt.

På vilket sätt? – Det är en superbra arbetsgrupp där vi tar hand om varandra, vilket är en förutsättning för att klara av att göra ett bra jobb. Det är tufft arbete att jobba med sociala frågor och vi möter människor i de mest utsatta livssituationer. Ibland är det jobbiga beslut som måste tas. Trots att det är tufft ibland så har vi inom arbetsgruppen en anda att det ska bli bra. Vi har bra stöd av varandra och vi jobbar tillsammans för att göra det bästa. I samband med beslut kan jag få höra mycket hårda ord och negativt från våra klienter men jag orkar stå pall. Det är tack vare en varm kultur där vi tar hand om varandra.


Vad gör du för att återhämta dig? – Jag får faktiskt återhämtning genom arbetsgruppen. Men även mina nya vänner här i Vilhelmina och närheten till den vackra naturen, framförallt stugan i Borgafjäll. Vi har dessutom ett väldigt fint gym där jag brukar träna.

Vad är fördelarna med att jobba i en liten kommun som Vilhelmina? – I en mindre kommun har du nära till allt inom kommunförvaltningen. Vi sitter på samma kontor, vilket gör det lättare att samarbeta. Jag jobbar väldigt nära besluten och nära chefen eftersom det är en liten enhet. I en liten kommun är det korta kontaktvägar. Om jag behöver få tag i någon är det enkelt. Att jag kan sitta i lunchrummet och äta med socialchefen, det skulle knappast inträffa i en större stad.


Är det möjligt att göra karriär i en mindre kommun?

– Absolut, det finns goda möjligheter. Du syns på ett annat sätt i en liten kommun och det är lättare att skaffa kontakter och skapa möjligheter som behövs, om du vill. Jag hoppas och tror att de som blir socionomer väljer det för att de vill hjälpa och stötta människor. Men har du ambitioner och förmågor som gör dig till en bra chef så kan du bli det även i en liten kommun.


Vad skulle du vilja säga till en socionomstudent om att flytta till inlandet? – Gör det! Men ge det tid, det gäller oavsett vart du flyttar. Den första tiden är du säkert nervös, men det är man oavsett. Ge jobbet en chans och dig själv en möjlighet att landa där du är. Det kan vara tufft i början, men det blir bra. Var också öppen med vad du känner och hur du mår. Och väljer du Vilhelmina kommer du inte ångra dig.


6 fördelar med Vilhelmina

1. Här finns goda möjligheter att få jobb som t.ex. socionom, arbetsterapeut, sjuksköterska eller lärare. 2. Du kan ta dig genom hela tätorten på cykel - du behöver i princip ingen bil. 3. Det finns stora chanser att hitta ett boende snabbt. 4. Här finns ett aktivt kulturliv med många föreningar.

5. Vilhelmina har en vacker natur och nära till fjäll. 6. Här hittar du fantastiska möjligheter till jakt och fiske.


Bonusfördel: Om du gillar second hand-butiker kommer Vilhelmina inte att göra dig besviken, här finns många butiker per capita!
Comments


bottom of page