top of page

Så imponerar du på några av Västerbottens mest populära arbetsgivare - och detta ska du INTE göra


Sugen på att läsa rekryterarens tankar när du går på en arbetsintervju? Varsågod! Här svarar tre av Västerbottens mest populära arbetsgivare på vad de söker.
Northvolt, Skellefteå

Mattias Lavén, Talent Acquisition Manager och Sofia Bäckman, HR-manager.


Sofia Bäckman, Northvolt

Som nyexaminerad student, hur gör jag för att fånga er uppmärksamhet?

– Visa intresse för vårt Internship-program som vi har! Det är en stor möjlighet för dig som nyexaminerad att introduceras till både företaget och rollen du är intresserad av. Det är även en ypperlig chans till att få relevant arbetslivserfarenhet samt att lära känna de olika teamen internt hos oss och få en djupare förståelse kring vad arbetet faktiskt handlar om i praktiken.

Vad i CV:et gör att ni blir intresserade av att anställa?

– Att du är konkret med dina tidigare erfarenheter och studier - vad du faktiskt har arbetat med och vad du har studerat. Det ska naturligtvis också vara relevant för den rollen du söker, alternativt att du tydliggör eventuella differenser i ett personligt brev där du förklarar varför tjänsten du sökt känns intressant och relevant. Det viktigaste, skulle jag säga, är att du söker det du faktiskt är intresserad av - många söker flera, väldigt olika roller, och då blir jag som rekryterare osäker på vad du faktiskt vill. Jag vill, som alla andra, anställa kollegor som brinner för rollen och utmaningen.

Vad går ni mest efter under arbetsintervjun?

– Ditt intresse, din passion och huruvida du är förberedd eller inte. Fundera ut för dig själv

Mattias Lavén, Northvolt

vad det faktiskt är som får dig att stiga upp ur sängen på morgonen när klockan ringer. Förbered dig även på de vanligaste förekommande frågorna så som "Varför söker du just den här tjänsten?", "Varför skulle vi anställa just dig?" och "Varför vill du arbeta hos oss?". Har du inte svar på dessa ganska simpla och självklara frågor visar du dessvärre inte upp den bästa sidan av dig själv i en intervju.


Vad kan den arbetssökande göra för att sticka ut ur CV-högen?

– Det ligger i betraktarens öga - vissa rekryterare uppmärksammar

CV:n med färger, former och figurer. Andra filtrerar bort allt sådant för att enbart fokusera på innehållet. I och med att vi på Northvolt har en kompetensbaserad rekryteringsprocess är det också där fokus bör ligga hos kandidaten. Vi ska förhålla oss objektivt till informationen vi tillskansar oss, så det är bättre att slipa på innehållet snarare än utformningen. Fundera på vad det faktiskt är du vill visa med din ansökan.

Som nyexaminerad student har jag inte så mycket arbetslivserfarenhet, spelar det någon roll? Hur vänder jag det till min fördel?

– Relevant erfarenhet är en av de aspekter jag som rekryterare tar i beaktning när jag gör ett urval av relevanta kandidater för en specifik tjänst, på samma sätt som relevant utbildning spelar roll. Var realistisk när du söker en tjänst. Det är smartare att söka en junior roll istället för en senior roll som första anhalt i arbetslivet. Ju mer senior roll du söker, desto högre krav och förväntningar kommer det ställas på dig vid en eventuell anställning. Var smart och ödmjuk och låt din utveckling ta tid - möjligheter kommer att ges. Den största fördelen du har som oerfaren är att du inte är influerad av hur andra företag arbetar. Du kommer in med nya ögon och perspektiv vilket är positivt i en växande organisation.

Finns det något som gör att en arbetssökande genast väljs bort vid arbetsintervjun?

– Det som får en rekryterare att helt tappa intresset är om du kommer oförberedd, gärna lite sen och utan vetskap kring vilken roll det gäller samt om du inte har en enda fråga till mig som rekryterare under samtalet. Är det så att intervjun sker digitalt via någon av de olika plattformarna, se då till att testa kamera, mikrofon och ljud innan skarpt läge för att vara säker på att tekniken inte strular. Är det så att vi har en avtalad tid och plats för intervjun, se då till att veta vart du ska och ta reda på hur lång tid det tar för dig att ta dig dit. Se till att vara ditt bästa jag vid tillfället så kommer det gå galant.

– Det är många delar som räknas in, dels att kandidaten känner att rollen och företaget känns rätt, men även att företaget anser att kandidaten passar i både i rollen den söker men även i den värderingsgrund som företaget har. Vi tror att det kommer bli bästa matchningen när vi kollar på dessa två delar, både för kandidaten och företaget.

Knightec, Umeå

David Blaag Nilsson, Talent Acquisition specialist

David Blaag Nilsson, Knightec

Som nyexaminerad student, hur gör jag för att fånga er uppmärksamhet?

– Mycket handlar om att du kan presentera dig bra via ett CV eller ett mejl. Visa upp varför du vill jobba inom det du söker och vad har du som backar det. Relevant exjobb eller extrajobb är alltid viktigt att kunna presentera för att särskilja mot andra sökande.


Vad i CV:et gör att ni blir intresserade av att anställa?

– Att tydligt kunna påvisa engagemang, antingen från sin utbildning eller att man privat sysslar med projekt som kan kopplas till det du vill jobba med. Har man även bra utlåtande/rekommendationer från ett exjobb eller sommarjobb är det också saker som sticker ut.


Vad går ni mest efter under arbetsintervjun?

– Hur du är som person och vad du vill jobba med framåt. Kan självklart vara svårt att svara på vad man vill göra om x år, men har man en tanke om vad som motiverar en i sitt arbete så kommer intervjun flyta på mycket bättre och vi kan hitta sammanhang som vi kan arbeta utifrån.

Vad kan den arbetssökande göra för att sticka ut ur CV-högen?

– Ha en tydlig struktur och en koppling till den tjänsten du söker..

Finns det något som gör att en arbetssökande genast väljs bort vid arbetsintervjun?

– Ja. Slarviga ansökningar och när det är tydligt att man inte har koll på oss som företag eller att man inte påvisar varför man är aktuell för rollen.

Länsstyrelsen, Umeå

Stefan Lööf, HR-chef


Stefan Lööf, Länsstyrelsen

Som nyexaminerad student, hur gör jag för att fånga er uppmärksamhet?

– Det är alltid intressant om man haft en röd tråd i sina studier, det vill säga att det finns ett tydligt intresse inom ett visst område utifrån de kurser eller examensarbete man valt. Ifall man är väldigt spretig i sin utbildning så är det svårt att se var man har sitt intresse och kompetens.


Vad i CV:et gör att ni blir intresserade av att anställa?

– Som statlig myndighet så anställer vi på sakliga grunder, förtjänst och skicklighet, som regelverket säger. Vi ska med andra ord alltid välja den lämpligaste sökanden. Tydligheten i sin kompetens är viktig. Man ska inte behöva undra om en sökande har erfarenhet av en arbetsuppgift eller var dess intresse ligger.


Vad går ni mest efter under arbetsintervjun?

– Intervjun är en viktig del i rekryteringsprocessen. Den ska förtydliga det man tagit upp i sitt CV och utveckla det. Vid intervjun får man möjlighet att bedöma huruvida den sökande passar för arbetet och kan föra sig bland andra människor. Intrycket vid intervjun får ofta en avgörande betydelse för utfallet.


Vad kan den arbetssökande göra för att sticka ut ur CV-högen?

– Var tydlig med din kompetens och vad du vill jobba med. Skriv ett nytt personligt brev för varje arbete du söker, arbetsgivaren kan många gånger se om man kopierat ett tidigare brev. Läs på om jobbet och spegla din kompetens mot de krav som ställs i annonsen.


Som nyexaminerad student har jag inte så mycket arbetslivserfarenhet, spelar det någon roll? Hur vänder jag det till min fördel?

– Erfarenheten spelar naturligtvis roll, men ibland så är konkurrensen för ett jobb lägre där det är sökande med låg eller ingen erfarenhet. Ta då upp din nyfikenhet, din energi, ditt intresse för arbetsuppgifterna och varför du verkligen passar för jobbet. Var också noga med att korrekturläsa din ansökan så att den inte innehåller stavfel, det ger ett slarvigt intryck.


Finns det något som gör att en arbetssökande genast väljs bort vid arbetsintervjun?

– Om en sökande kommer till intervjun och inte visar att den verkligen vill ha arbetet. Jag har avbrutit fler intervjuer på grund av detta. Även om en sökande inte läst på vad jobbet handlar om eller tror att den söker en tillsvidareanställning när det är en visstidsanställning. Var förberedd och vet vad du söker för arbete, tipsar HR-chefen.

Comments


bottom of page