top of page

Ekonomen: "Vi tittar ständigt efter nya sätt att främja hållbarhet"För fem år sedan fick ekonomen Carl Weidenstolpe, 35, upp ögonen för klimat- och hållbarhetsfrågor. Nu går han all in och satsar på hållbarhet, både privat och i sitt eget företag Papperslöst AB. “Vi måste stanna upp och göra något annorlunda innan det är för sent”, säger han.


På två år lyckades Carl Weidenstolpe halvera sina klimatavtryck. Han gick från att äta animaliskt till växtbaserat, valde cykel istället för bil och tåg istället för flyg.

– Om vi fortsätter med de utsläppen vi har i dag kommer klimatkrisen vara utanför vår kontroll redan inom 3-4 år. Därför är det bråttom nu. Att inte agera mot klimatkrisen är ett stort risktagande och alla kommer få ta konsekvenserna av det längre fram, menar han.


Strejkar varje fredag

Då Carl Weidenstolpe fick nys om att Fridays for Future anordnas i Umeå, anslöt han genast till gruppen. Fridays For Future är en global rörelse som startades av Greta Thunberg för att lyfta klimatkrisen. Sedan 2018 strejkar Greta och människor i över 100 länder varje fredag tills att Sverige följer Parisavtalet som våra politiker skrev under 2015.


Nu har Carl Weidenstolpe manifesterat utanför stadshuset i Umeå på fredagar under tre års tid.

– Vi vill att politikerna ska ta sitt ansvar och sluta blunda. Det har dröjt så länge att vi nu behöver minska utsläppen med 20 procent per år enligt forskare, säger han.
Innovatören bakom Klientlistan

Carl Weidenstolpe är utbildad civilekonom och har jobbat som revisor på revisions- och konsultföretaget PwC. Under tiden han arbetade där upptäckte han att det fanns ett behov av att förenkla vardagen för konsulterna och uppfann därför det webbaserade planeringsverktyget Klientlistan.


Med Klientlistan kan revisorer kommunicera kring sina uppdrag och planera sin tid. Planeringsverktyget spred sig snabbt via “word of mouth” och används nu på 30 kontor på över 20 olika orter i Sverige.

– Nu ska vi fortsätta vässa vår produkt och sedan marknadsföra den till fler kontor runt om i landet.


Han tycker inte att man ska vara rädd för att det kostar att lägga om sin verksamhet till att bli klimatsmart.

– Tänk långsiktigt! Det är något som alla kommer att tjäna på i längden, menar han.


"Anställda som väljer tåg istället för flyg under sin semester belönas med extra lediga dagar med lön"

Väljer flygfri resepolicy

Nu driver han sedan fem år tillbaka företaget Papperslöst AB där fokus ligger på hållbarhet. För ett år sedan anställde han sin första medarbetare.

– Vi har en flygfri resepolicy inom företaget, där man belönas om man väljer tåg framför flyg. Vi håller i första hand möten digitalt med våra kunder som vi har på över 20 orter runt om i landet. All teknik vi använder köper vi begagnad och för SaaS-tjänsten som vi levererar till våra kunder har vi valt att arbeta med en hållbarhetscertifierad molnleverantör i Sverige, berättar han.


För konceptet med flygfri resepolicy har han tagit inspiration från Storbritannien där medarbetare som nobbar flyget belönas. Anställda som väljer tåg istället för flyg under sin semester belönas med extra lediga dagar med lön.

– Många väljer kanske flyg för att det går fortare och för att slippa förlora tid från semestern med att resa. Genom att belöna medarbetare på det här sättet uppmuntras man att välja tåget istället, menar Weidenstolpe.


Investerar i solcellsprojekt

Företagaren har även valt att skjuta på sin egen utdelning till förmån för ett hållbarhetsprojekt. Företagets överskottslikviditet investeras i lån till solcellsprojekt på platser i Afrika och Centralamerika där man i dag saknar el.

– Det är ett effektivt sätt att göra något bra där det behövs som mest. Vi tittar ständigt efter nya sätt att främja hållbarhet på alla fronter.

Carl är en av talarna på Hållbarhetsdagen den 5 oktober. Läs mer och anmäl dig här!


Bình luận


bottom of page