top of page

Så kan fler stanna efter examen – studenter lanserar podd om att göra karriär i VästerbottenF.v  studenterna Christoffer Moreira Boman, Hanna Lindberg, Julia Nordlander, Tea Haajamo, Tindra Näsström
F.v Christoffer Moreira Boman, Hanna Lindberg, Julia Nordlander, Tea Haajamo och Tindra Näsström.

Pressmeddelande 2023-05-11


Västerbotten växer snabbt och behovet av kompetent arbetskraft kommer att vara stort under de kommande åren – men är länets studenter beredda att stanna kvar efter examen? Nu lanserar studenter på Umeå universitet en podd som inspirerar och visar att roliga jobb och framgångsrika karriärer inte bara finns i storstäderna.


På 15 år behöver befolkningen i Norrbotten och Västerbotten öka med 100 000 invånare för att de stora industrisatsningarna i norra Sverige ska få tillräckligt med arbetskraft. En nyckel till att klara befolkningsmålet kan vara att få fler studenter att stanna kvar och bosätta sig här.


I nylanserade A-podden, skapad av studenter på Umeå universitet, bjuds lyssnarna på intressanta intervjuer och inspirerande exempel på att det går att stanna i Västerbotten och få ett bra jobb efter utbildningen.


– Vi vill att studenterna ska få upp ögonen för att det faktiskt finns fina karriärmöjligheter i Umeå och Västerbotten – och att man inte behöver flytta till Stockholm eller någon annan storstad för att lyckas, säger studenten Tea Haajamo.


Podden görs i samarbete med Västerbottens handelskammare och i första avsnittet som släpps torsdag den 11 maj får lyssnarna ta del av nyttiga karriärråd i en intervju med Andreas Lindqvist, vd på rekryteringsföretaget OnePartnerGroup.


– Bakgrunden till det här projektet är den enorma kompetensbristen som finns i hela norra Sverige. Företagen skriker efter kompetens, men studenterna förstår inte riktigt att den efterfrågan finns, säger studenten Christoffer Moreira Boman och fortsätter:


– Vi är bara i början av det här projektet men vi har stora ambitioner. I och med att vi som driver den här podden är studenter så har vi själva många frågor som vi vill ha svar på. När vi får svar vill vi gärna dela med oss till lyssnarna.


Om A-Podden

Innan sommaren släpper studenterna fem poddavsnitt, ett i veckan. Till hösten planerar de att fortsätta med ett poddavsnitt i veckan. Totalt siktar de på tjugo avsnitt fulladdade med intresseväckande samtal, svåra frågeställningar, tips och inspiration. Podden hittar du där poddar finns.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Christoffer Moreira Boman, student på Umeå universitet som medverkar i poddcasten.

079-075 26 84


Tea Haajamo, student på Umeå universitet som medverkar i poddcasten.

+35 844 52 500 04 teahaaj@gmail.com


Catarina Gammelgård, projektledare Västerbottens Handelskammare 070-481 70 76 catarina.gammelgard@handelskammaren.ac

Kommentare


bottom of page