top of page

Polisen: "Vi har alltid en starttid för arbetspasset men aldrig en sluttid."

Som polis arbetar du med att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott. – Det är ett spännande och varierande arbete. Som polis behöver man kunna vara som en kameleont och anpassa sig efter olika situationer, säger Hanna Granström, polis i Skellefteå.


Hanna Granström om arbetet i yttre tjänst hos Skelleftepolisen: “Här har man verkligen möjlighet att göra skillnad varje dag”

Titel: Polisassistent och brottsplatsutredare

Utbildning: Polishögskolan i Umeå


Först och främst Hanna, vad lockade dig till att bli polis?

– Det var möjligheten till att kunna göra skillnad för människor varje dag och att göra en insats för samhället. Polisyrket lockade även på grund av att man aldrig vet vad som kommer att hända på jobbet. Vi har alltid en starttid för arbetspasset men aldrig en sluttid, då arbetet kan innebära inkomna 112-samtal som kräver att vi måste stanna kvar på jobbet vid exempelvis grövre brottslighet.


Vilka egenskaper är viktiga i ditt arbete?

– Som grund är det bra att ha bra hand med människor och ett genuint intresse för andra människor. Som polis behöver du kunna vara flexibel och anpassa dig efter olika situationer, vara ansvarsfull, ha ett stort tålamod och en förmåga att kommunicera och engagera.


Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

– Då passet startar ska man vara rustad och klar för yttre tjänstgöring och redo att åka ut i radiobilen på 112-jobb som inkommer via RLC, regionledningscentralen. Om RLC inte har inkomna 112-samtal kan vi till exempel arbeta brottsförebyggande genom att besöka skolor och föreläsa, eller kontrollera fordon och nykterhet. Att arbeta i yttre tjänst innebär att inte riktigt veta vad arbetsdagen kommer fyllas med, utan det kan vara allt från ungdomar som begått en ringa stöld till ett mord.
Hur ser karriärmöjligheterna ut på din arbetsplats?

– Det finns en hel del möjligheter inom polisyrket. Utöver att jobba i yttre tjänst eller som utredare, kan man exempelvis arbeta som spanare, brottsoffersamordnare, kriminaltekniker, hundförare, bombtekniker, underrättelseanalytiker eller it-forensiker.


Vad har ni för nyheter på gång hos polisen i Skellefteå?

– Polismyndigheten inväntar nya utryckningsfordon med utrustning som har en avancerad radarsensor som kan mäta hastigheten på bilarna i närheten. På så sätt kan polisen övervaka hur fort andra trafikanter kör utan att ställa upp en fast trafikkontroll med laserinstrument.

Comments


bottom of page