top of page

Miljökonsulten: “Jag gillar att delta i processen från start till mål”



Konsultbolaget Pelagia växer så det knakar. Sedan Louise Franzén, 28, blev anställd på företaget för tre år sedan har personalstyrkan mer än fördubblats. 15 har blivit drygt 30.

“Vi har siktet inställt på att anställa ännu fler”, säger hon.


Titel: Miljökonsult på Pelagia i Umeå

Utbildning: Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap vid Umeå universitet


Som student är man oftast inte rik, samtidigt vill man snabbt in på arbetsmarknaden och få utlopp för sina nya kunskaper. Louise Franzén löste det genom att slå två flugor i en smäll och börja extrajobba på Pelagia under studietiden. Nu tre år senare är hon fortfarande kvar på företaget.

– Jag trivs jättebra här. Det är väldigt varierande arbetsuppgifter och jag får vara ute mycket på fältarbeten, vilket jag gillar, säger hon.


På Pelagia Nature & Environment utför personalen miljökonsekvensbeskrivningar, recipientkontrollundersökningar, naturvärdesinventeringar och biologiska analyser. Uppdragsgivare är exempelvis gruvindustrin, fiskodlingsindustrin, vindkraftsindustrin och kommuner, myndigheter och universitet.


Lämnade Örnsköldsvik för Umeå

Louise Franzén beskriver att hon alltid varit en djur- och naturmänniska. Tanken att studera biologi och geovetenskap kom under en öppet hus-dag på gymnasiet då hon fick upp ögonen för utbildningen. Hon bestämde sig för att lämna hemstaden Örnsköldsvik för att studera i Umeå. Efter utbildningen blev hon direkt fast anställd som miljökonsult på Umeåföretaget Pelagia.

– Jag började som många andra att jobba på laboratorium med bottenfauna. Nu har jag specialiserat mig mer mot växtplankton och alger, berättar hon.


På Pelagias biologiska laboratorium gör medarbetarna ackrediterade biologiska analyser av bland annat bottenfauna, kiselalger/påväxtalger, växtplankton, djurplankton och fiskfysiologiska analyser.


Får göra skillnad på det större planet

Yrket som miljökonsult innebär mycket fältarbete.

– Det kan vara utmanande ibland och kräver att man är envis och kreativ. För att trivas i yrket är det även bra om man gillar att samarbeta och vara flexibel eftersom man ofta jobbar i flera olika projekt samtidigt, menar hon.


På Pelagia arbetar ungefär lika många män som kvinnor. Under de senaste åren har medelåldern på företagets medarbetare sjunkit.

– I dag är vi många unga som jobbar här.


Då man som miljökonsult jobbar i olika projekt får man följa processen från start till mål. Det gör att man kan se konkreta resultat av det arbete man gjort.

– Det som gör mig mest stolt över mitt jobb är när jag kan se att mitt arbete verkligen gör skillnad på det större planet. Vi har till exempel hjälpt gruvindustrin i Kiruna att ta fram underlag för hur industrin påverkar fisksamhället, säger hon.


Företaget expanderar i raketfart

Pelagia har vuxit snabbt de senaste åren och planerar att fortsätta växa. Just nu rekryterar man löpande.

– Vi växer hela tiden. Om man som student är intresserad av att arbeta hos oss kan jag tipsa om att söka extrajobb under studietiden eller göra examensarbetet här. Det är ett bra sätt att få in en fot i verksamheten och leder ofta till jobb. Om man kan skriva miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) så är det meriterande, tipsar hon.


Hon tycker inte att man ska vara rädd för att söka sig till företaget även om man saknar specialistkunskaper.

– Här får man prova på olika områden och sedan nischa in sig på det som man tycker känns mest intressant. Om man redan har specialkunskaper inom något område så välkomnas såklart det också.


bottom of page