top of page

Linus, 22, fick drömjobbet direkt efter examen
Redan under utbildningen väcktes intresset för Rototilt hos Linus Abrahamsson. I två år sommarjobbade han på företaget och direkt efter examen landade han drömjobbet. “Det är viktigt att få in en fot tidigt under utbildningen”, tipsar han.


Utbildning: Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, vid Umeå universitet

Yrkestitel: Verktygskonstruktör på Rototilt


Under ingenjörsutbildningen tog Linus Abrahamsson tillfället i akt att knyta kontakter med arbetslivet och få arbetslivserfarenhet.

– Umeå universitet kör med något som kallas Co-op. Det innebär att man varvar sina studier med betalda arbetsperioder på ett företag. Jag blev jätteglad då jag fick en plats på Rototilt och det här sättet att komma in i arbetslivet har varit jättebra, berättar han.


Direkt från skolbänken till fast anställning

Sista terminen av utbildningen skriver man även ett examensarbete i samverkan med den arbetsplats man varit på - det visade sig ge resultat. Samtidigt som Linus Abrahamsson studerade fick han under två somrar jobba på Rototilt och direkt efter examen landade han en anställning som verktygskonstruktör på företaget.

– Det kändes verkligen skönt att bli anställd direkt efter examen. Jag hade även en fördel i att jag redan arbetat där under somrarna och kände till företaget och personalen.


Yngst på hela avdelningen

Linus Abrahamsson beskriver företagskulturen som öppen och inkluderande.

– Jag tycker att personalen här har varit väldigt tillmötesgående och jag har kommit in bra i gänget.

Som 22-åring är han yngst på hela avdelningen.

– Det är ju lite roligt, men jag kan inte direkt relatera till kollegorna när de pratar om att bygga hus, livet med småbarn eller att de ska hälsa på sina barnbarn, skrattar han.


Viktigt att vara lyhörd och nyfiken

Nu består Linus Abrahamssons arbetsdagar till stor del av att arbeta med CAD, vilket betyder att han utformar konstruktioner med hjälp av ett dataprogram. I första hand skapar han tekniska ritningar inom konstruktionsverksamheten.

– Det är kul att vara ute i produktionen också för att se att allt det man gör fungerar som det ska. Det är även viktigt att vara lyhörd och nyfiken för att lära sig och få veta vad man kan förbättra.


Internationellt företag på frammarsch

Det internationella innovationsföretaget Rototilt växer snabbt.

– Bara sedan jag började för fyra månader sedan har företaget anställt fem nya personer.

Företaget har nyligen investerat 120 miljoner kronor i ytterligare 4600 kvadratmeter fabriksyta. Rototilt växer rejält och letar ständigt efter duktiga personer att anställa. Det är alltifrån chefstjänster till ingenjörer, projektledartjänster, tekniker och ekonomitjänster.

– Här händer det nya saker varje dag. Det finns goda möjligheter att utvecklas och växa på arbetsplatsen.3 viktigaste egenskaperna i yrket:


1. Vara lyhörd.

Det är viktigt att vara ute i produktionen och vara lyhörd för de problem som kan finnas så att man kan rätta till dem i konstruktionen.

2. Nyfiken.

Fråga efter hur de saker du gjort upplevs för att kunna förbättra dem. Som nyanställd, var nyfiken och fråga på så lär du dig mer.

3. Problemlösare.

Mycket av arbetet innebär att lösa problem, därför är det viktigt att du är lösningsfokuserad.


Om Rototilt:

Är en av världens ledande tillverkare av tiltrotatorer, styrsystem och tillbehör för entreprenadmaskiner. Företaget är baserat i Vindeln, ca 50 km nordväst om Umeå, men har hela världen som arbetsfält. Koncernen har cirka 250 medarbetare.

Rototilt har dotterbolag i Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland, Frankrike och Nordamerika och fokuserar starkt på internationell tillväxt.

Comments


bottom of page