
För några månader sedan gick flyttlasset från Umeå till Dorotea. Anton Johansson, 29, som tidigare arbetat som konsult på Afry, fick en anställning som konstruktör på Polarvagnens huvudkontor. “Jag känner mig mest stolt över mitt jobb då jag lyckas lösa ett problem. Jag älskar problemlösning”, säger han.
Yrkestitel: Konstruktör på Polarvagnen i Dorotea
Utbildning: Civilingenjörsutbildningen med inriktning väg och vattenbyggnad, vid Luleå universitet
Yrket som konstruktör passar den som är matematiskt lagd.
– Mycket av det som gör det här jobbet bra är att det finns många praktiska arbetsmoment. Vissa dagar sitter man i en vagn hela dagen och bygger värmesystem, inredning och mäter olika variabler. Så att vara matematiskt lagd hjälper rejält, men det handlar mycket om att våga och inte vara rädd att bli smutsig om händerna.
Varje år konstruerar Polarvagnen en ny husvagnsmodell.
– Det är utvecklande och man får använda sig av sin kreativitet. Jag hade inget intresse för husvagnar innan jag började här, men intresset har verkligen börjat växa, säger han.
Polarvagnen har 109 anställda och det har skett ett generationsskifte på företaget. Nu är det till stor del unga personer som arbetar här.
– Jag som är 29 år är bland de äldsta på företaget nu, säger han med ett skratt.
Polar är en svensk husvagnstillverkare som funnits sedan 1964. Vagnarna byggs till största delen för hand i norrländska Dorotea där fabriken finns med eget snickeri.
Företaget har återförsäljare i flera europeiska länder och ingår i koncernen SoliferPolar AB. Genom att även inredningen byggs på plats har Polar full kontroll över tillverkningen och företaget garanterar marknadens bästa husvagnar.
Fem viktiga egenskaper i arbetet som konstruktör
Kreativ.
Driven.
Analytisk.
Noggrann.
Ansvarsfull.