
Med en färsk examen i bagaget hittade Jonatan Lind jobbet som innebär stora utvecklingsmöjligheter. EcoRub är ett företag som expanderar stort och den resan ville han vara med på. “Jag får vara med och tänka nytt i ett företag som växer mycket”.
Yrkestitel: Ekonomichef på EcoRub i Hökmark utanför Lövånger. Utbildning: Ekonomie Kandidat vid Luleå tekniska universitet
Våren 2020 tog Jonatan examen och började arbeta på Revisorcompaniet i Skellefteå. Ett jobb han trivdes bra med och som gav viktiga erfarenheter men när han såg att EcoRub sökte en ekonomichef ville han inte missa den möjligheten.
– Anledningen var att de är ett börsnoterat företag och det innebär ett annat sätt att arbeta. Det är större utmaningar och andra regler och lagar att förhålla sig till. Jag ville utvecklas vidare och det är spännande att jobba på ett börsnoterat företag, säger Jonatan.
Från kris till succé
EcoRub återvinner plast och gummi för att tillverka nya produkter och material. En stor del kommer från bildäck som återvinns för produktion av nya material. Det kan bli pellets eller nya produkter.
– Vi tillverkar bland annat gymgolv av gamla bildäck och vi har även 3D-printning.
När Jonatan klev in i företaget augusti 2021 hade det varit lite trögt och krisartat under en tid. I samband med att Jonatan började som ekonomichef tillsattes också en ny VD och de har tillsammans med övrig personal styrt om EcoRub till att resa sig. Nu är de redo att expandera ännu mer.
– Jag har fått vara med och bygga upp företaget igen och stöpa om det till något nytt. Det känns väldigt givande att få vara med på den resan och kunna påverka framåt.
Idag, mot slutet av 2022, har företaget 10 anställda och hade en omsättning på 2,5 miljoner 2021. Målet för 2024 är en omsättning på 274 miljoner. Det kommer innebära ett behov av arbetskraft inom alla områden: produktion, logistik, inköp och försäljning.
Redovisning och knäskydd
EcoRub är trots sin framfart och börsnotering ett relativt litet företag som har produktion och kontor i Hökmark utanför Lövånger. När Fazer lade ner tillverkningen av Lövångerbröd köpte EcoRub fastigheten och flera i produktionspersonalen har tidigare jobbat på Lövångerbröd.
– Det är nära till besluten och vi hjälps åt och utvecklas tillsammans. Det krävs hög flexibilitet och vi är inte så strikta och formella. Jag sitter i arbetskläder just nu för jag har varit ute på lagret och hjälpt till, jag har till och med knäskydd på mig. Vi är inget slipsföretag, och det tycker jag känns bra.
Eget gym och nytt på gång
Att jobba hållbart ligger i tiden och när EcoRub återvinner material innebär det en nettoreducering av utsläpp. Men det är inte bara tillverkning och produkterna som ska arbeta med hållbarhet. De ser även värdet av att ha en god personalvård, med allt från ergonomiska hjälpmedel vid produktion som tillgång till friskvård.
– Därför byggde vi ett eget gym här så vi kan träna på lunchen eller i samband med jobbet. Eftersom vi producerar golv till gym av gamla bildäck så passar det bra att vi får möjlighet att ha våra produkter i vårt eget gym.
Jonatan är tacksam att han fick möjligheten att jobba på EcoRub och kan se sig själv vara kvar på företaget om tio år eller längre. Han vill inte missa den resan och utvecklingen.
– Det är mycket som kommer att hända, vi utvecklar nya produkter med nya återvinningslösningar. Vi har samarbetat med universitet i olika projekt kring bland annat materialutveckling och ser att det kanske finns möjlighet att fortsätta med det.
Om Ecorub
EcoRub är ett greentech-bolag som återvinner plast och gummi för att producera nya produkter.
EcoRubs material har kapacitet för produktionstekniker som till exempel: formsprutning, strängsprutning, kalandrering, gjutning.
EcoRub är börsnoterat och har kunder som bland andra: Ballingslöv, Boliden, LKAB, Saab, Smurfit Kappa, SSAB och Stora Enso.
EcoRub är i expansionsfas vilket innebär goda möjligheter till jobb inom samtliga områden: produktion, logistik, inköp och försäljning.
2021 omsatte EcoRub 2,5 miljoner svenska kronor. Målet för 2024 är 274 miljoner.