top of page

Ingenjören: “Vi har en öppen och prestigelös företagskultur”




En månad efter examen började Andreas Furberg en anställning på Metso Outotec i Skellefteå. Han började som design engineer och är i dag chief engineer. “Det är en fantastisk arbetsplats där det finns alla möjligheter att utvecklas”, säger han.


Titel: Chief Engineer på Metso Outotec

Utbildning: Civilingenjörsutbildning inom teknisk fysik vid Chalmers universitet, samt filosofie kandidatexamen i företagsekonomi vid Göteborgs universitet


Teknikbolaget Metso Outotec är en föregångare inom hållbar teknik, kompletta lösningar och tjänster för ballastproduktion, mineralbearbetning och metallförädling världen över. Bolaget erbjuder sina kunder hållbara värden i form av lösningar och tjänster som förbättrar effektiviteten och säkerheten vad gäller energi, utsläpp och vattenförbrukning, samt cirkulära affärsmodeller.


Metso Outotec har i dag över 15 400 medarbetare i över 50 länder. I Skellefteå är det cirka 130 anställda och bolaget rekryterar just nu inom samtliga discipliner.


Bytte inriktning

I februari firar Andreas Furberg, 32, åtta år som ingenjör på Metso Outotec.

Tanken var egentligen inte att flytta tillbaka till hemstaden Skellefteå efter utbildningen i Göteborg.

– Under utbildningstiden drogs jag mer mot fordonsbranschen och gjorde mitt examensarbete på Chalmers i samarbete med Volvo.

Men när han var i hemstaden under sommaren, ett halvår före examen, började han fundera på att flytta tillbaka och kollade upp hur jobbmöjligheterna såg ut. En vän, numera också kollega, tipsade honom om teknikföretaget Outotec (i dag Metso Outotec).

– Jag hade aldrig hört talas om Outotec, trots att jag är uppvuxen i Skellefteå och att det är ett stort företag, säger han.


“Har aldrig ångrat mig”

En månad efter han avslutat utbildningen började han på tjänsten som design engineer på Outotec. I dag kan han titulera sig som chief engineer och sedan fem år tillbaka arbetar han inom området gasrening.

– Jag har aldrig ångrat att jag flyttade tillbaka och att jag tog jobbet här. Jag trivs väldigt bra.


Nybyggda kontorslokaler

I slutet av februari slogs företagen Metso och Outotec ihop och flyttade in i nybyggda gemensamma lokaler på Anderstorp.

– Vi är otroligt nöjda med vårt nya kontor, det är verkligen en uppgradering från det kontor vi satt i tidigare.

För de anställda vid Outotec låg det tidigare kontoret bara ett stenkast bort, medan Metso tidigare verkade i Ersmark.


Varvar kontors- och fältarbete

Metso Outotec är ett globalt företag som finns representerade i alla världsdelar och har kunder runt om i hela världen.

– Man behöver vara flexibel och anpassningsbar för att kunna bemöta andra kulturer på ett bra sätt.


För Andreas Furberg innebär arbetet ingenjörssysslor på kontoret och både interna och externa möten med kunder, men även fältarbete.

– Det är nyttigt att komma ut på fältet och se hur det arbete vi gör ser ut i verkligheten.


Utlandstjänstgöring

Då Metso Outotec verkar på en global marknad innebär besök på kundernas anläggningar utlandsresor.

– Om man vill finns alla möjligheter till att arbeta ute på fält i de länder där vi verkar.


Många av de anställda har många år på företaget bakom sig.

– Trots mina åtta år på företaget är jag bland de som har varit här kortast tid. Det är många som har jobbat här i 10-20 år och några över 30 år, vilket ju tyder på att man trivs.


En platt organisation

Han berättar att företaget har en relativt platt organisation.

– Vi har en öppen och prestigelös företagskultur. Alla anställda sitter och fikar på samma ställe här och det är en gemytlig stämning.


På arbetsplatsen finns stora möjligheter att utvecklas, det finns många olika avdelningar att arbeta på. En del av de anställda väljer att stanna på samma avdelning och bli experter inom sitt område, medan andra väljer att bredda sina kunskaper genom att byta mellan olika avdelningar.


Älskar att lösa problem

Andreas Furberg är en problemlösare och känner sig som mest stolt då han lyckas lösa tidigare okända problem på den utrustning som är såld till kund.

– Det händer ju inte direkt på årsbasis, men då det väl händer kan det vara en stor utmaning och när man lyckas lösa problemet kan det innebära ett stort teknikhopp. Det är utvecklande och man lär sig alltid något nytt.



Viktiga egenskaper i arbetet som Chief engineer på Metso Outotec:

  1. Samarbetsförmåga. Arbetet innebär mycket kontakt med kunder över hela världen med olika kulturer och det är viktigt att kunna samarbeta både med kunder och med personalen internt då det är en stor del av arbetet.

  2. Problemlösare. Det är viktigt att kunna identifiera och hitta lösningar på problem.

  3. Öppensinnad och flexibel. Ingen vecka är den andra lik och kalendern kan snabbt bokas om utifrån kundernas olika behov.