top of page

Hållbarhet viktigt vid studenternas val av arbetsgivare

Att företaget arbetar med hållbarhet är för många studenter en avgörande faktor vid valet av arbetsgivare. Johanne Lindgren, 35, brinner för att jobba långsiktigt för miljön. I dag arbetar hon som hållbarhetsstrateg på Bostaden i Umeå.

–Mitt arbete känns meningsfullt varje dag.Det är ingen tvekan om att hållbarhet är en viktig aspekt för studenter i valet av arbetsgivare. Enligt Universums karriärsundersökning skulle runt 38 procent av studenterna till och med helt välja bort en arbetsgivare som inte integrerar hållbarhet i sin affärsmodell.


Bland företagen i Västerbotten är det allt fler som arbetar aktivt med olika hållbarhetsstrategier. Några av dem är BioFuel Region i Umeå och Martinsons i Bygdsiljum. Skellefteåföretaget Outotec rankas till och med som det artonde mest hållbara företaget i världen, enligt Corporate Knights globala rankning. Bostadsbolaget Bostaden är den största aktören på bostadsmarknaden i Umeå och de satsar stenhårt på hållbarhet inom flera olika plan.


För Johanne Lindgren, 35, har hållbarhetstänket alltid varit centralt. För nio år sedan tog hon examen inom byggteknik vid Umeå universitet. Sedan dess har hon arbetat som arbetsledare på NCC innan hon för sex år sedan bytte arbetsgivare till Bostaden i Umeå. Där arbetade hon till en början som byggprojektledare.

-Projektledarrollen som erbjöds var intressant för mig och jag fick utlopp för mitt hållbarhetsengagemang. Det kändes som en lämplig utmaning och jag blev väl mottagen, berättar hon.


För tre år sedan gick Johanne Lindgren över till sitt drömjobb som hållbarhetsstrateg på samma arbetsplats.

-Nu har jag möjlighet att arbeta med hållbarhetsfrågor i ett tidigt skede för att kunna göra större skillnad, säger hon.


Satsar på social hållbarhet

Bostadsbolaget Bostaden är Umeås största aktör på hyresmarknaden. De arbetar brett och långsiktigt med hållbara lösningar, både socialt och ekonomiskt.

-Vi arbetar med att erbjuda bostad till alla i Umeå, oavsett social bakgrund, vilket är en del i vårt hållbarhetsarbete. Vi samarbetar med socialtjänsten, brottsförebyggande rådet och har en egen inkassotjänst för att motverka att våra hyresgäster ska få betalningsanmärkningar, berättar Johanne Lindgren och fortsätter;

-Vi har 21 kontor utspridda i Umeå och jobbar med att vara nära och tillgängliga för våra hyresgäster och ha en öppen och personlig dialog med dem. Det har visat sig vara ett hållbart koncept.


På Bostaden arbetar man med hållbarhet även ur ett ekologiskt perspektiv.

-Vi är noga med kemikalikoll vid valet av de varor vi bygger med. Vi arbetar även med återbruksinventering vid rivning och ser till att återbruka och återvinna allt som går.


“Får vara med och forma en hållbar utveckling”

Johanne ser många fördelar med att arbeta på ett företag som satsar på hållbarhet.

-Det känns bra att arbeta på ett företag som vill vara med och göra skillnad. Jag får jobba med meningsfulla frågor varje dag och får vara med och forma en hållbar utveckling. Just nu håller jag tillsammans med ledningen på att arbeta fram en hållbarhetsstrategi för att jobba med de områden där vi kan göra störst skillnad, avslutar hon.


Comments


bottom of page