top of page

Enhetschefen på Umeå kommun: “I mitt jobb är det fokus på de mjuka värdena”
För drygt ett år sedan öppnade Umeå norra korttidscenter upp för sina gäster.

Enhetschefen Anna Bladh, 33, har varit med sedan start.

“Jag får verkligen utlopp för min personalvetarutbildning i det här yrket”, säger hon.


Yrkestitel: Enhetschef på Umeå norra korttidscenter

Utbildning: Personalvetarprogrammet vid Umeå universitet


På Umeå norra korttidscenter finns majoriteten av äldreomsorgens korttidsplatser samlade. Verksamheten slog upp dörrarna hösten 2020 och är specialiserad inom återhämtning och vardagsrehabilitering.


Här erbjuds insatser utformade för att stärka förutsättningarna för äldre att kunna bo kvar i det egna hemmet så länge som möjligt.


Lockades av en stor arbetsgrupp

Anna Bladh gick från att arbeta som enhetschef för en personalgrupp med fyra personer, till att ha hand om 35 anställda.

– Att få ha hand om en så stor personalgrupp var det som lockade mig till det här jobbet. Det var även frestande att få jobba kommunalt, under politiska beslut, säger hon.


Både operativt och strategiskt fokus

I arbetet som enhetschef inom äldreomsorgen är ingen dag den andra lik.

– Det är väldigt varierande arbetsuppgifter. Man behöver ha fokus både strategiskt och operativt, säger hon.

Strategiskt arbete och operativt arbete är olika saker men i praktiken lika viktiga delar av verksamheten. Det operativa arbetet handlar om vad verksamheten gör för något, rent praktiskt. Medan det strategiska arbetet handlar om planering och att skapa en väg och riktning som verksamheten ska röra sig i och utvecklas mot i framtiden.

– Typen av arbete kan variera mycket under en och samma dag. Under en dag är det ofta en blandning mellan individärenden och möten med brukare och anhöriga, berättar Anna Bladh.


“Att de anställda trivs är min viktigaste uppgift”

– Det som gör mig mest stolt över mitt arbete är att ha en personalgrupp som trivs. Det är mitt huvudmål. Mitt arbete handlar mycket om de mjuka värdena. En personalgrupp som trivs på arbetsplatsen gör ett bra arbete och det genererar trygga gäster. Det går hand i hand, menar Anna Bladh.


– Vi har en jättefin verksamhet och det känns kul att ha fått vara med från start och bygga upp den.


Öppnar upp en ny avdelning

Korttidscentret rymmer 64 lägenheter fördelade på fyra våningar. Det finns även ett gym anpassat för rehabilitering och ett besöksrum med mysig inredning och tillgång till uteplats. På grund av pandemin har man pausat öppningen av våning fyra. Den har istället använts för isolering av personer som blivit smittade av Covid.

– Jag ser fram emot när pandemin är över och vi får öppna upp våning fyra och tillsätta en ny arbetsgrupp, säger Anna Bladh.Viktiga egenskaper i yrket som enhetschef inom äldreomsorgen:

  • Att ha en stor social förmåga är en absolut förutsättning. Det är stora personalgrupper att ha hand om. Förutom det har man mycket kontakt med brukare och anhöriga.

  • Att vara flexibel. På morgonen kan det vara ett strategiskt möte om hur verksamheten ska utvecklas, medan du senare under dagen har möte med en anställd om schemat. Det är tvära kast och det gäller att kunna anpassa sig.

  • Att kunna prioritera. Som chef är det viktigt att kunna prioritera rätt och lägga tiden på det som är viktigast. Det är även viktigt att hjälpa sina anställda att prioritera bland sina arbetsuppgifter.

Comments


bottom of page