top of page

“Du får alla verktyg men måste snickra ihop frågan, svaret och lösningen själv."Siri Stenmark, 28, är logistikkoordinator sedan knappt ett år tillbaka. Hon fick tidigt mycket ansvar och får nu koppla ihop teorier från utbildningen med verkligheten. – Nu får jag se allt ur en annan synvinkel, poletten ramlar ner.


Yrkestitel: Logistikkoordinator Ursviken Technology
Utbildning: Civilingenjör industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

I sitt jobb har Siri Stenmark fokus på att hushålla med alla resurser och att jobba hållbart med hela försörjningskedjan - från inköp till kundleverans. – Man får ha koll på alla delar, det blir som ett ekosystem. När det är stabilt och tuffar på, då mår industriella ekonomer som bäst. Det som jag lärde mig på mitt förra jobb, som cost controller, använder jag också varje dag. Jag granskar fakturor, underlag och ser var kostnader hör hemma. Bakom sig har hon en civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi, med inriktning logistik. En spetsutbildning som är väldigt eftertraktad bland arbetsgivare.

– Jag trodde faktiskt först att jag ville bli sjuksköterska. Det kändes som en bra utbildning med stora möjligheter. Efter att ha jobbat i vården insåg jag däremot att det inte var min grej. Jag gick Hantverksprogrammet på gymnasiet och har aldrig varit särskilt intresserad av matematik och fysik. Men efter något år fick jag upp ögonen för tekniskt basår i Skellefteå.


“När det är stabilt och tuffar på, då mår industriella ekonomer som bäst.”

Med styrkor i planering och projektledning sökte hon in till ettåriga basutbildning. Hon kom in med platsgaranti på Civilingenjör industriell ekonomi och är idag väldigt nöjd med valet av utbildning. – Den är inte så tung tekniskt, det är mer fokus på projektskrivning och de mjuka delarna. Det passar mig bättre. Jag vill jobba med människor, förbättra saker och ha ett större perspektiv. Vilket jag får i det jobb jag har nu.


Företaget hon jobbar på är Ursviken Technology, som ligger strategiskt vid vattnet i den lilla orten Ursviken utanför Skellefteå. Och där har det funnits länge. Sedan starten 1885 har de tillverkat plåtbearbetningsmaskiner som gör det möjligt att tillverka det mesta i stål. Med lång erfarenhet och stora kunder i över 80 länder har företagets design blivit produktionsstandard inom de flesta segment.

– Det är ett gammalt företag, men det andas verkligen nytt. Hennes roll på företaget är tvådelad. I den ena delen bokar hon frakter, har kontakt med kunder och speditörer. Men håller även koll på tidsramar, förklarar processer, tulldokument som krävs och diskuterar villkor i export- och importärenden.

Andra delen av tiden är hon projektkoordinator för produktionslyftet. – Där utvecklar vi hur vi kan vi jobba hållbart, att ständigt förbättra oss. Vi vill effektivisera hur vi planerar våra projekt och det finns alltid områden där vi kan göra framsteg. En vanlig dag på jobbet är hon både operativ och strategisk, vilket passar henne perfekt. – I utbildningen industriell ekonomi ingår såklart ekonomi men vi går inte in på hur man lastar på lastbilar, det handlar mer om ett ovanifrånperspektiv - hur du jobbar, nästan filosofiskt.


På Ursviken Technologys lager är fokus inom logistikdelen. Där ansvarar hon för transporter.

– Min utbildning var i allra högsta grad förberedande för den tjänst jag har idag. Jag jobbar med ständiga förbättringar kopplade till teorier jag lärde mig. Nu får jag se allt ur en annan synvinkel, poletten ramlar ner.


Siri Stenmark berättar att studietiden även lärde henne mycket om sig själv som person och vilka förutsättningar hon behöver för att jobba.

– Efter skolan insåg jag att det i verkligheten är mer självständigt arbete och att kunna granska kritiskt. Du får alla verktyg men måste snickra ihop frågan, svaret och lösningen själv.


Att koordinera i en projektmiljö där allt kan hända ställer stora krav på flexibilitet.

– Det glöms lätt bort att måste man vara otroligt flexibel i det här jobbet. Produkter kan åka ner i golvet, vi behöver lösa ersättning och flytta på frakt. Kanske blir det en försening. Jag planerar utifrån att planen alltid kan förändras. Och tänker alltid “vad är nästa steg?”. Så i mitt yrke är styrkor att vara dynamisk och flexibel men att kunna “stick to the plan”.


Många oväntade saker som hänt den senaste tiden - pandemi, krig och ett fartyg som satte sig på tvären. Här har hon fått flera utmaningar att kunna balansera.

– Man planerar för det bästa, men näst bäst går bra om allt skiter sig, säger hon med ett leende.


Hon har klara målsättningar för framtiden. Siri Stenmark vill fortsätta vässa sina kunskaper och färdigheter och bygga ett stort kontaktnät. – Jag vill bli jäkligt duktig på det jag gör och även lära känna många bra personer. Och fortsätta med logistik men ta ett nästa steg. Vi har så många spännande företag här i norr och de behöver ständiga förbättringar. Planen är att stanna kvar i Skellefteå, det är här det händer saker. Här man vill vara, säger hon entusiastiskt.

Comments


bottom of page