top of page

Det här rankas högst när unga väljer arbetsgivare

Vem vill inte mötas av trevliga kollegor, bra arbetsmiljö och intressanta arbetsuppgifter på jobbet? Det här är faktorerna som står högst i kurs när studenter i Västerbotten väljer arbetsgivare.



God stämning, bra kommunikation och goda samarbeten inom organisationen - det är vad som lockar utexaminerade studenter i Västerbotten allra mest när de står inför valet av arbetsgivare.


Nu vill västerbottningarna ha en social arbetsmiljö där alla mår bra och känner sig respekterade. Det visar Young Professional Attraction Index, YPAI, som årligen rankar vad som är viktigast för unga vid valet av arbetsgivare.


Näst viktigast för unga i Västerbotten är att känna intresse för sitt arbete. Att bli utmanad på arbetet visar sig ge högre motivation och leder till kompetensutveckling hos medarbetaren. Samtidigt som att bli tilldelad utmanande arbetsuppgifter visar att arbetsgivaren har förtroende för den anställde.


Ett av de företag som lyckats allra bäst med många av de delar som unga anser är viktiga vid valet av arbetsgivare är möbeljätten IKEA i Umeå. För andra året i rad har företaget tilldelats utmärkelsen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Utmärkelsen delas ut av rekryterings-och bemanningsföretaget Randstad och bygger på över 4 700 intervjuer.


Det är femte gången som IKEA mottar utmärkelsen och företaget är inte bara etta totalt. IKEA rankas även högst i fyra av tio kriterier som respondenterna fått utvärdera arbetsgivarna inom. Det är trivsam arbetsmiljö, stark ekonomisk ställning, gott rykte och goda karriärmöjligheter.


IKEA i Umeå strävar efter en arbetsmiljö som präglas av mångfald och inkludering, och där alla medarbetare alltid ska kunna vara sig själva. Företaget satsar på att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare känner sig välkomna, respekterade, uppskattade och kan få stöd, oavsett bakgrund.

När det kommer till arbetsmiljö jobbar IKEA väldigt aktivt, på IKEA i Umeå har vi en grupp av skyddsombud som är involverade, tillsammans med dem går vi skyddsronder minst två gånger per år som följs upp av ett möte där även fackliga representanter är med. Utifrån vad som kommer upp sätter vi in en åtgärdsplan som följs upp under året, berättar Andreas Norell, people and culture manager på IKEA i Umeå.


– Alla anställda på IKEA Sverige har under pandemin fått en “Me day” som man får ta ut, en extra semesterdag. Även vaccination under pandemin som sker på arbetstid får man betalt för som några exempel.

Andreas Norell

IKEA i Umeå arbetar med att uppnå en jämn könsfördelning genom att fokusera på att ha fler kvinnor i roller som ofta innehas av män, samt fler män i roller som ofta innehas av kvinnor.


När de gäller jämställdhet så har vi en plan som varuhus, men även centralt. Sedan görs det centrala insatser varje år där vi går igenom lönerna från ett “equal pay-perspektiv” och där vi granskar om det är skillnader mellan exempelvis roller och kön. Vi är också involverade när det gäller Pride och sådana saker på en global nivå vilket jag tycker sänder tydliga signaler om vad IKEA vill stå för och hur vi ska vara mot varandra.


– Inom IKEA har vi nolltolerans när det gäller diskriminering i alla former. Jag känner också att eftersom vi är ett globalt bolag med verksamhet i många länder är det viktigt att vi tar ett extra ansvar, menar Andreas Norell.


På IKEA i Umeå satsar man mycket på att de anställda får möjlighet att utvecklas och växa i sina roller. Medarbetarna uppmuntras att prova på olika arbetsroller, testa olika funktioner och till och med flytta utomlands om man vill. Eftersom företaget är så stort finns det goda möjligheter att göra karriär.



Här är de tio viktigaste faktorerna för unga akademiker vid valet av arbetsgivare:


  1. Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö

  2. Intressanta och utmanande arbetsuppgifter

  3. Bra lön och förmåner

  4. Karriär och goda utvecklingsmöjligheter

  5. Bra chef och ledarskap

  6. Trygg anställning

  7. Flexibilitet och balans mellan arbete och privatliv

  8. Företagets värderingar och kultur

  9. Geografiskt läge

  10. Jämställdhet, mångfald och hållbarhet

bottom of page