top of page

Därför stannar så många studenter kvar i Västerbotten

Varje år stannar hundratals studenter vid Umeå universitet kvar i regionen efter examen. Chansen att få ett bra jobb är det som lockar studenterna allra mest. -Det är den enskilt viktigaste faktorn till att man stannar, säger Johan Lundberg, universitetslektor vid Umeå universitet.

Umeå är en populär studentstad och hit flyttar människor från hela landet för att studera - många av dem stannar kvar efter examen. Det är flera faktorer som lockar till att stanna. Johan Lundberg, universitetslektor vid Umeå universitet, har gjort en studie bland studenterna vid Umeå universitet för att utröna vad det är som får dem att antingen stanna kvar i Västerbotten eller lämna. Av de studenter som flyttar till Umeå och inte är från Norrland, så stannar 18 procent kvar i regionen.


Här är fem faktorer som gör att studenterna stannar kvar:


Jobbmöjligheterna

Det är en spännande tid i Västerbotten då det är mycket som händer. Stora företagsetableringar är på gång och ger i sin tur massor av kringetableringar, vilket leder till att jobbutsikterna ser ljusare ut än någonsin. Hela regionen växer och det bubblar av framtidstro.

-Det som är absolut viktigast för studenterna i valet av bosättningsort efter examen är chansen till att få ett arbete, menar universitetslektor Johan Lundberg.


Närheten till naturen

I Västerbotten bor du med naturen runt knuten. Här hittar du lätt både vackra stigar att promenera eller jogga på, och goda möjligheter till att jaga och fiska. Det är också enkelt att paddla kanot och plocka bär. Om skidåkning är ditt intresse kan du ofta träna utanför huset. Allt fler har börjat upptäcka sina närområden i och med pandemin och intresset för naturaktiviteter har ökat explosionsartat. I och med att pandemin visat att det i många fall är möjligt med distansarbete är det färre unga som lockas av att bosätta sig i en storstad.


Kortare pendlingstider

I mindre städer som Umeå och Skellefteå är det sällan längre än tio minuter till skolan, arbetet, gymmet, mataffären, hälsocentralen eller till att hälsa på en vän. Det är något som lockar många studenter vid Umeå universitet att stanna kvar, istället för att flytta till en storstad där en stor del av dagen kan gå åt till transport.

-De studenter som stannar kvar i Västerbotten prioriterar de korta pendlingstiderna högt, säger Johan Lundberg.


Möjlighet att klättra snabbt i karriärstegen

Det är inte konstigt att det studenter fokuserar på mest efter examen är att få ett bra arbete. På mindre orter gör man sig snabbt ett namn och det är lättare att skaffa sig ett nätverk på kortare tid. Jämfört med i storstäder kan det vara lättare att snabbt få en hög position på ett företag, vilket kan vara något som lockar studenter att stanna kvar i regionen.


Kultur- och nöjesutbudet

Umeå blev 2014 utsedd till Europas kulturhuvudstad. Det är en ung stad med ett stort utbud av kultur och nöjen. I Skellefteå har storsatsningen Sara kulturhus slagit upp portarna under hösten och gjort att kultur- och nöjeslivet växer i raketfart. Att det finns ett rikt utbud av kultur och nöjen är något som ökar trivseln hos studenterna och gör att de vill stanna.


Comments


bottom of page