top of page

Avdelningschefen: “Vi expanderar kraftigt i Obbola”Kärnan i SCA:s verksamhet är skogen. På SCA i Obbola bygger man just nu världens största kraftliner-maskin. Sofia Lindberg, 33, är avdelningschef inom avdelningen för underhåll. “Det händer väldigt mycket inom vår bransch just nu och det är roligt att få vara med på den utvecklingsresan”, säger hon.


Titel: Avdelningschef för Underhåll teknik på SCA

Utbildning: Civilingenjör med inriktning bioteknik


Är du nyfiken finns alla möjligheter att utvecklas på SCA. Det menar Sofia Lindberg som under sina tre år på företaget hunnit prova på tre olika yrkesroller. Sedan ett par år tillbaka arbetsleder hon personalen som arbetar inom underhåll.

– Jag är tacksam över att jag fått prova så många olika områden och att jag hela tiden får utvecklas inom företaget.


SCA har funnits i Obbola i över 100 år. Här tillverkar man förpackningspapper för konsument- och transportförpackningar, till övervägande del baserad på färsk vedfiber. SCA i Obbola har 300 anställda, men betydligt fler är inne och jobbar just nu under expansionsprojektet.


Stort expansionsprojekt

Sedan 2019 pågår ett stort expansionsprojekt på SCA, som beräknas vara klart 2023. Företaget investerar cirka 7,5 miljarder kronor då de bygger en ny pappersmaskin för tillverkning av kraftliner vid sitt pappersbruk i Obbola, i Umeå. Kraftliner är ett kraftigt, oblekt papper som utgör ytskiktet i wellpapp.

– Den här spännande teknikutvecklingen och med den digitalisering som det innebär gör att vi samtidigt bygger upp ny kompetens.

Den årliga produktionen i Obbola kommer att öka från 450 000 ton kraftliner till 725 000 ton för att möta den växande efterfrågan på förnybara förpackningar.


Minska miljöpåverkan

I investeringen ingår även arbete med miljöförbättringar för en miljard kronor.

– Vi jobbar ständigt med att minska klimatpåverkan.

En del i investeringen innebär att SCA ersätter två oljeeldade mesugnar med en biobränsleeldad ugn.

– Det är spännande att få leda och möta människor i ett så stort expansionsprojekt.


"Ha inte fokus på exakta innehållet i tjänsten, utan tänk större."

“Lär mig något nytt varje dag”

Sofia Lindberg är stolt över sin arbetsplats.

– Jag är stolt över att arbeta inom skogsindustrin och få bidra till regionen. Det är en ynnest att få arbeta med så engagerad och kompetent personal. Jag lär mig något nytt från mina kolleger varje dag.

För studenter som ska ut i arbetslivet tipsar hon:

– Ha inte fokus på exakta innehållet i tjänsten, utan tänk större. Hur du får jobba och i vilken miljö är ofta viktigare. Våga testa nytt även om det inte exakt matchar din utbildning.4 viktiga egenskaper i rollen på SCA

  1. Att vara kommunikativ. Det är viktigt att ha en bra kommunikation med medarbetarna för att skapa ett öppet och inspirerande arbetsklimat.

  2. Nyfiken. Din nyfikenhet är viktig för att förstå företaget och för att ständigt lära dig mer om din omgivning.

  3. Ledarskapsförmåga inklusive förändringsledning. Det viktigaste som chef är att ha ledarskapsförmåga, vilket bland annat innebär att få organisationen och individerna att växa.

  4. Förmåga att överblicka. Det är viktigt att kunna överblicka organisationen och samtidigt se och utveckla alla medarbetare på individnivå.


Kommentarer


bottom of page