top of page

Automationsingenjören: “Erfarenheten som processoperatör är ovärderlig”



För drygt ett år sedan tog Gustav Burman examen från civilingenjörsprogrammet.

Nu kan han titulera sig automationsingenjör på metallföretaget Boliden.

– Jag har lärt mig mycket genom att vara nyfiken, säger han.


Titel: Automationsingenjör

Utbildning: Civilingenjörsprogrammet med inriktning energiteknik, vid Umeå universitet.


Arbetsmarknaden överlag såg dyster ut då Gustav Burman tog studenten vid Umeå universitet mitt i den brinnande pandemin.

– Jag var rädd att jag inte skulle få något jobb. Så när jag blev erbjuden att börja som processoperatör på Boliden under sommaren blev jag väldigt glad.


Sommarjobbet övergick till anställning

Efter ett halvår fick han sedan tjänsten som automationsingenjör på Boliden.

– Det var bara flytta över gatan till mitt nya kontor, säger Gustav Burman och ler samtidigt som han pekar mot sin före detta arbetsplats på Bolidens anrikningsverk.

– Jag har haft mycket nytta av erfarenheten från jobbet som processoperatör nu då jag arbetar som automationsingenjör. Jag har fått operativa erfarenheter och en inblick i industrin.


Varvar programmering med fältarbete

Gustav Burman beskriver arbetet som väldigt varierande.

– Det är inte bara att sitta på kontoret och programmera hela dagarna, utan oftast är jag även ute på verket för att se att utrustningen jag programmerat fungerar som den ska.

Varje dag inleds med ett pulsmöte där teamet går igenom de olika projekten och vem som ska göra vad. Teamet består av sju personer.

– Vi samarbetar mycket med varandra och därför är det en förutsättning att vara en bra lagkamrat. Vi har en bra teamkänsla och hjälper varandra för att lyckas.


“Var inte rädd att misslyckas”

Under utbildningen fick Gustav Burman lära sig mycket om energieffektivisering och även en del om programmering och el. Sedan han började på tjänsten har han lärt sig mycket om blockprogrammering och terminologi.

– Som ny på arbetsplatsen tycker jag att det är viktigt att vara nyfiken och att ta för sig. Man ska inte vara rädd för att misslyckas, det är så man lär sig, uppmanar han.

Som automationsingenjör gäller det att ha mycket tålamod. Du kan stöta på hundratals felmeddelanden innan du slutligen lyckats programmera något rätt.

– Då jag lyckats programmera rätt känner jag mig som allra mest stolt.


bottom of page